1. Het oog wil ook wat
Uit het onderzoek van de Amerikaanse Cornell University blijkt dat kinderen hun eten het liefst op het onderste deel van hun bord zien en bij voorkeur neergelegd in een leuke vorm of patroon. Ook geven kinderen de voorkeur aan veel (zes of zeven) verschillende kleuren op hun bord. Kortom, als je groente en fruit aantrekkelijk serveert aan je kind, kan dat een groot verschil maken.
2. Eet de hele dag door groente
Groente hoef je niet alleen bij het avondeten aan te bieden. Om je kind meer groente te laten eten, kun je het de hele dag door snacken. Wat dacht je van kleine worteltjes, cherrytomaatjes of stukjes komkommer? Je kunt ook groentespreads kopen of zelf maken voor op de boterham. En met een gezonde smoothie in de ochtend vol fruit en groenten, krijgen kids gelijk een bom vitamines binnen voor de rest van de dag.
3. Geef groentes en fruit een coole naam
Een simpele truc met een bewezen effect: verander de naam van een groentesoort en je kind lust ze ineens wél. Tijdens een Engels experiment kregen kinderen op twee basisscholen een maand lang groentes geserveerd onder de normale naam. De maand daarna gaven de onderzoekers op één van de scholen nieuwe, coole namen aan de groentesoorten. Broccoli werd bijvoorbeeld Power Punch Broccoli en wortels X-ray Vision Carrots. Het resultaat: op de school met de coole namen werd 99 procent meer groente gegeten.
4. Samen boodschappen doen en koken
Is je kind oud genoeg, betrek hem dan bij het voorbereiden van de maaltijd. Kies samen verschillende groentes in de winkel, ga op jacht in de moestuin en laat je kind, als hij oud genoeg is, groenten snijden of in de pan gooien. Ook voor kinderen geldt: wat je zelf maakt, is het lekkerst.
5. Geef het goede voorbeeld
Kinderen doen héél graag na wat hun ouders doen. Geef daarom het goede voorbeeld en eet zelf regelmatig voldoende groente en fruit. Doe dit samen, zodat je kind jouw goede gedrag kan kopiëren.