Rollend over de dansvloer

Dansen, goed voor jong en oud. Het is goed voor je hart, je gaat evenwichtiger door het leven en je veroudert gezonder. Maar wat als je minder flexibel of mobiel bent? Daar heeft Dien een oplossing voor. Samen met de bewoners van Maasduinen Staete is ze gaan rolstoeldansen.

Rolstoeldansen is een activiteit voor iedereen die zin heeft om te dansen. Onafhankelijk van leeftijd, beperking of soort rolstoel. Er zijn verschillende varianten, zoals duodansen waarbij beide dansers in een rolstoel zitten of combidansen waarbij een danser met een rolstoel samen met een staande partner danst. Dat laatste hebben ze gedaan bij Maasduinen Staete.

Bewoners en vrijwilligers genoten duidelijk

Zes enthousiaste bewoners deden onder begeleiding van een vrijwilliger mee. Andere bewoners keken graag eerst de kat uit de boom. “Maar het plezier sloeg aan, want naar verloop van tijd deden steeds meer toeschouwers mee. Niet alleen de bewoners, maar ook de vrijwilligers genoten duidelijk van de dansles van docente Annie van Diessen. Ze straalden! Het was een groot succes”, zo vertelt Dien. De dansles werd afgesloten met een kop koffie of thee met een plak cake. De bewoners kletsten vol enthousiasme na. Zelfs een paar dagen later tijdens de gymnastiekles van Dien, hadden de bewoners het er nog over. “Heerlijk om mensen zo’n leuke middag te bezorgen. Maar natuurlijk was dit niet gelukt zonder de vrijwilligers.”

Bergen Beweegt Natuurlijk - Rollend over de dansvloer

Rolstoeldansen biedt veel fysieke voordelen, zoals het trainen van coördinatie, spierkracht, mobiliteit en uithoudingsvermogen. “Maar het is vooral erg leuk. Samen bewegen op de muziek schept een band. Het geeft plezier, ontspanning en geluk”, aldus Annie.