Bergen Beweegt Natuurlijk terugblik

Bergen Beweegt Natuurlijk helpt mensen van alle leeftijden om op een gezonde manier te leven en te bewegen. Veel verenigingen hebben momenteel zomerstop. Daarom kijken wij terug op een succesvol jaar van Bergen Beweegt Natuurlijk. Dit is een greep uit de mooie dingen die we afgelopen jaar hebben gedaan. 

Samen werken tijdens de Fun Run

Om voor de tweede keer een succesvolle Fun Run door Bergen te organiseren, hebben meer dan 40 vrijwilligers en statushouders zich samen gepakt. Samen hebben we gezorgd voor veertien funpoints. Hier konden 220 deelnemers van 4 tot 70+ kennis maken met een andere vorm van beweging of met een nieuwe sport. "Het was een dag waar louter lachende gezichten te zien waren", vertelt Ron Klemann (projectleider Bergen Beweegt Natuurlijk). Pauline Vreede (locatie coördinator Rode Kruis) vond het ook een erg leuk en interessante dag. "We hebben als Rode Kruis laten zien dat het belangrijk is om samen te werken. Want een brancard tillen is toch moeilijker dan gedacht. Dat heeft vanuit de deelnemers meer respect opgeleverd."

Sjors is sportief én creatief

Sjors sportief en Sjors creatief zorgen ieder jaar voor een uitgebreid sport- en cultuuraanbod. Samen met 36 aanbieders zijn er afgelopen jaar 303 activiteiten georganiseerd. Er is gedanst, de kinderen hebben Angry Birds gespeeld, geacteerd en geknutseld. Bij de activiteiten hebben er 1.807 sportieve en 449 creatieve deelnemers zich aangemeld.

Bewegend leren met de Krachtcentrale

De hele dag zitten op een stoel, daar wordt niemand blij van. Acht leerkrachten van vijf verschillende scholen in Bergen zijn aan de slag gegaan met de Krachtcentrale: bewegend leren. "We merken dat de kinderen enthousiaster zijn over het leren. Ze vinden het leuk om te leren en zien leren vaak als een spel. Ze zien vaak niet in dat ze dan aan het leren zijn", vertelt Marye van den Berg (lerares 't Diekske). Een van de kinderen vertelt: "Het is een leuke manier om gezond te blijven. Je krijgt zo meer energie en dan kunnen we beter spelen en werken."

Fittesten voor meer onafhankelijkheid

Dien van Dinter (beweegcoach senioren) organiseert de fit- en gezondheidstest voor 60-plussers. "We maken inactieve senioren bewust van hoe belangrijk bewegen is." De reacties van de deelnemers zijn positief: "Het is fijn dat er ook eens aan de senioren wordt gedacht. Nu weet ik welke activiteiten er zijn en waar ik heen kan." Onder andere Mariet Koppes is erg geholpen met de fittest. Door een auto-ongeluk leefde ze in bed en rolstoel. Door de fittesten is ze naar een beweeggroep gegaan en beweegt ze nu elke week. "Ik ben nu soepeler en mijn spieren werken beter. In huis heb ik geen rollator meer nodig."

Samen met Expeditie V op zoek naar de beste ideeen in Bergen

Verenigingen hebben te maken met grote veranderingen. Het verenigingsleven loopt terug doordat mensen andere manieren van sport of verenigen opzoeken. Wij zijn met Expeditie V op zoek naar de beste ideeën om het verenigingsleven van de gemeente Bergen een boost te geven. Samen zorgen we ervoor dat de ideeën worden uitgewerkt. Susan Houwen (beweegcoach en verenigingsondersteuner) vertelt over de inspiratieavond waar veertien deelnemers samen kwamen: "Het was erg interessant om jong en oud met elkaar in gesprek te zien gaan. Er zijn al een aantal mooie ideeën naar voren gekomen, zoals Bar Praot en Coluseum."

Afferden Samen Beter

Samen met de werkgroep Afferden Samen Beter hebben we gekeken naar de toekomst van Afferden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk in Afferden kunnen en willen wonen? De conclusie is dat we samen verder komen. Verenigingen kunnen versterken door onderlinge samenwerking aan te gaan.

Met het team van beweegcoaches staan we klaar voor de inwoners van de gemeente Bergen. Met energie zijn we deze vakantieperiode ingegaan en maken we ons klaar voor het nieuwe jaar. Wij hebben er zin in. Jij ook?

Natuurlijk is dit niet alles waar we afgelopen jaar mee bezig zijn geweest. Wil je meer lezen over alles wat we bij Bergen Beweegt Natuurlijk doen? Kijk dan ook op onze nieuwspagina voor het laatste nieuws, op de Facebookpagina van Bergen Beweegt Natuurlijk en meld je aan voor onze nieuwsbrief.